YAŞ BÜYÜTME DAVASI
Ülkemizde nüfusa yanlış yazılma oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.
Türk Medeni Kanunu’nda mahkeme kararı olmadıkça nüfusta ki kaydın değiştirilemeyeceği belirtilmiştir. Bu yazımızda sizlere
yaş büyütme davasının açılış usulü ve sürecinden bahsedeceğiz.Yaşını büyütmek isteyen kişi bu davayı hangi mahkemede ve kime karşı açmalıdır?
- Yaş büyütme davaları Asliye hukuk mahkemelerinde, nüfus müdürlüğüne karşı bu dava açılmaktadır.
Yaşını büyütmek isteyen kişi hangi sürelerde dava açabilir?
- Herhangi bir süreye tabi olmayan bu dava her zaman açılabilir, hak düşürücü bir süreye bağlı değildir, lakin kamu düzenini ilgilendiren bir durum olduğu için sadece bir defaya mahsus böyle bir istemle dava açılabilir.(Daha önce bu konuyla ilgili dava açılıp karar verildiği veya ret edildiği tespit edilirse yeniden açılan dava ret olacaktır.)
Bu davalarda;- Karşılaştığımız olaylara örnek verecek olursak; ölmüş olan abla veya ağabeyin kimliğinin sonra ki doğan çocuğa verilip ölen çocuğun kaydının nüfusta sildirilmemesidir. Bu ve buna benzer olayların düzeltilmesine ilişkin mahkemeye başvururken yaşın büyütülmesine ilişkin talebinizi haklı kılan resmi olguları(bazı örnekler vermek gerekirse; askerliğe giriş, evlilik, sınavlar ve memuriyete girme başta olmak üzere) ortaya koyarsanız hâkim hukuki süreçte bunlara göre karar vermek zorundadır. Bu davayı açan kişinin büyültmek istediği yaşta kardeşi var ise, bu takdirde yaşının büyütülmesi mümkün değildir. Uygulamada kardeş engeli olarak adlandırılan bu halde dava reddedilmektedir. Bunun sebebi de tahmin edileceği üzere kardeşlerin ikiz, üçüz.. olma durumu haricinde bir kadının aynı tarihte birden fazla çocuk dünyaya getirmesi mümkün değildir.
- Davayı açan kişi 18 yaşını doldurmamış ise velisi veya vasisi, dilerlerse de bir avukata vekâlet vererek davanın açılması sağlanır.(Bu dava türünün 1 defa açılma hakkına sahip olması sebebiyle çok donanımlı hazırlanılması gerektiği unutulmamalıdır.)
- Doğum tarihinin büyütülmesini talep eden kişi dava açıldıktan sonra mahkemenin yönlendirmesiyle tam teşekküllü bir hastaneden “sağlık kurulu raporu(kemik yaşı tespiti)” alacak ve gerçek yaşının kütükte yanlış yazıldığını ifade eden en az 2 tanık dinlecektir. Davada yaşını büyütmek isteyen kişinin görüntüsünün de nüfustaki yaşını yalanlaması gerekir. Hâkimin “fiziksel görünümü” bizzat değerlendirmesi ve iddiayı yalanlayıp yalanlamadığını tutanağa geçirmesi gerekir.
- Davanın ne kadar süreceği de merak konusudur. Bu konuda net tarihler verilemese de uygulamada mahkemelerin yoğunluğuna, kanunlarda ve mahkemece belirtilen belgelerin bulunmasına son olarakta tarafların davaya hazırlanmasına göre süre 2-7 ay arasında değişebilmektedir.
Dilerseniz
yaş küçültme davası ile ilgili yazımızıda okuyabilirsiniz.
14 Responses to YAŞ BÜYÜTME DAVASI